9 вересня -День українського кіно

 

 9 вересня -День українського кіно



Кожну другу суботу вересня відзначається День українського кіно. Професійне свято працівників кінематографії запровадили згідно з Указом Президента України, підписаним у січні 1996 р.

Історія українського кінематографу бере початок із кінця ХІХ ст., коли український механік-винахідник Йосип Тимченко розробив прототип апаратів для кінозйомки та кінопроекції. Тоді ж у Одесі, Харкові та Львові відбулися перші публічні кіносеанси, під час яких здебільшого демонстрували хроніки тогочасних подій. Такі заходи викликали неабияке здивування та зацікавлення, адже багатьом глядачам важко було сприймати несподіваний рух звичних сталих зображень повсякденного життя, що демонструвалися на фотознімках.

Відразу після показу історичних хронік почали з’являтися художні кінострічки. Перша українське ігрове кіно зняли 1911 р. Його автором став Данило Сахненко, який присвятив стрічку «Запорізька Січ» подіям середини ХVI ст. пов’язаним із діяльністю кошового отамана Івана Сірка.

В часи Павла Скоропадського виробництвом фільмів почала опікуватися Українська держава. За вказівкою гетьмана в 1918 р. створили державне товариство «Українфільм». Окремим наказом передбачалася українізація майбутнього кіновиробництва, готувалися постановки кінострічок.

На базі приватних кіновиробництв, які функціонували на початку ХХ ст., протягом 1919 р. були засновані кіностудії в Одесі та Ялті. Саме на одеському знімальному майданчику зробив свої перші режисерські кроки Олександр Довженко. У становленні кіностудії брали участь Лесь Курбас та Юрій Яновський.

https://suspilne.media/12219-12-sedevriv-ukrainskogo-kino-aki-mae-podivitis-kozen/

Немає коментарів:

Дописати коментар