23 квітня-Всесвітній день книги та авторського права

 Всесвітній день книги та авторського права відзначається щорічно 23 квітня, за рішенням ЮНЕСКО від 15 листопада 1995 року. Рішення прийняте з метою просвіти, для подальшого розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найвагомішим засобом поширення знань та найнадійнішим способом їхнього збереження. В резолюції відзначається також доцільність проводити в цей день книжкові виставки та ярмарки.



«Хто полюбить книгу,той далеко піде у своєму розвитку» (Шевченко Т. Г.)

Дата 23 квітня є символічною для світової літератури. У цей день народилися відомі світові зірки художнього слова, новатори в літературі свого часу – Вільям Шекспір, Моріс Дрюон, Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо, X. Лакснесс, Василь Земляк, Григір Тютюнник, Василь Кухта, Андрій Курков.
Традиція ж святкування Дня книги народилася у Каталонії, в першій половині XX століття. Ідея створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 р. іспанський король Альфонс XIII розглянув його пропозицію і підписав королівський указ, згідно з яким 7 жовтня (вважалося, що в цей день народився Сервантес) запроваджувався День іспанської книги. У 1930 р. День книги в Іспанії перенесли на 23 квітня, коли, ймовірно, помер письменник. Також, 23 квітня відзначають День Святого Георгія, заступника Каталонії, коли книготорговці влаштовують книжкові ярмарки.

Авторське право – це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму – письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми.


https://www.facebook.com/reel/914839873729459

Немає коментарів:

Дописати коментар