Інформаційні ініціативи «Видатні жіночі постаті України»


Українки — це сильні та талановиті, наполегливі та працьовиті, розумні й дуже впливові жінки, які багато сторіч змінювали історію не лише власної держави, а й усього світу. Українки ставали королевами, впливали на світову політику, з'являлись на полотнах всесвітньо відомих художників або ж створювали їх власноруч, виступали на світових сценах, писали книжки та робили наукові відкриття, досягали вершин у спорті або вражали світ своєю красою. 

Княгиня Ольга



       Велика княгиня була правителькою Київської Русі та мудро керувала великою державою поки її чоловік князь Ігор та син Святослав 1 Хоробрий перебували у численних воєнних походах. Її політика зміцнила Київську Русь на майбутні століття.


Анна Ярославна або Анна Київська

     Донька Великого князя Київського Ярослава І Мудрого, яка стала королевою Франції.

      Дружина французького короля Генріха І Капета була прабабцею для майже 30 королів Франції. Була дуже освіченою жінкою та мала великий вплив на світову політику та культуру Франції.

Роксолана або Хюррем Султан

    Анастасія Лісовська була однією з найяскравіших правительок Османської імперії. Красуня полонила своєю вродою, розумом та освіченістю самого султана. Роксолана вільно листувалась з іноземними правителями. Заради коханої, султан Сулейман заборонив татарам здійснювати набіги на України. Роксолана єдина, хто отримала честь бути похованим поруч з правителем.

Леся Українка

       Видатна українська поетеса, письменниця та культурна діячка. За своє життя вона написала близько 270 віршів, а також багато поем та драматичних творів. Її праці визнані шедеврами світової літератури. Завдяки творчості великої поетеси, українська література посіла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців заговорили у всьому світі.

Квітка Цісик

       Популярна американська співачка українського походження. За пісню "Ти осяюєш моє життя", яку вона виконала для однойменного фільму Квітка Цісик у 1978 році отримала "Оскар" та "Золотий глобус" в категорії "Найкраща пісня для фільму".

Ліна Костенко

     Видатна українська письменниця та поетеса є почесним професором Києво-Могилянської академії, доктором Львівського та Чернівецького університетів. Ця жінка ніколи не боялася влади та відкрито коментувала її діяльність: поетеса не скорилася, коли радянська цензура заборонила друкувати її твори та не мовчала в складні для України часи. Твори Ліни Костенко - справжній скарб української літератури.


Катерина Білокур

    Українська художниця та майстриня народного декоративного живопису підкорила своїми полотнами навіть знаменитого Пабло Пікасо. Про картини відомої української художниці говорив весь світ.

Ада Роговцева

     Герой України, народна артистка України, відома акторка театру та кіно. За свою карʼєру вона зіграла багато визначних ролей, її внесок в українську культуру безцінний. Роговцева завзято підтримує українських військових, допомагає бійцям у шпиталях та разом із колегами-акторами часто приїздить на фронт із театральними постановками.

Еліна Світоліна

      Третя ракетка світу в рейтингу WTA у 2017, 2018 і 2019 роках, яка двічі діставалася півфіналів на турнірах Великого шолома. Видатна українська тенисистка є найуспішнішою спортсменкою в історії українського тенісу, яка встановила багато національних рекордів.


Ольга Харлан

    Шестиразова чемпіонка з фехтування та олімпійська чемпіонка. Справжня гордість України.

Олена Зеленська

Перша леді ще задовго до повномасштабного вторгнення рф в Україну, активно займалася питаннями просування української культури та захистом прав жінок. 

Після 24 лютого, вона активно намагалася завдяки міжнародним ЗМІ донести правду про події, які розгортаються на території країни. 

Не сховавши свого занепокоєння, Зеленська стала першою дружиною іноземного президента, яка звернулася до Конгресу США з проханням надати військову допомогу.

Наразі Перша леді активно займається реалізацією програми психологічної підтримки жінок і дітей, що постраждали від війни. 


Немає коментарів:

Дописати коментар