8 березня Україна та інші країни світу відзначають Міжнародний жіночий день. Він має складну історію виникнення, неодноразово трансформувався та наповнювалося дещо різними сенсами. Суспільне аналізувало історію цієї дати та намагалося з’ясувати, чому Міжнародний жіночий день – не зовсім свято.



Як усе починалося

В Україні та інших пострадянських країнах вкоренилася традиції відзначати 8 березня як день "весни, жіночності та краси" – але Міжнародний жіночий день має геть іншу історію та з’явився завдяки рухові жінок за рівні права та емансипацію.

Ще у XIX столітті в Європі та США жінки неодноразово виходили на демонстрації проти дискримінації та створювали різноманітні жіночі організації й ради. У більшості держав світу жінки були позбавлені значної частини цивільних прав. Зокрема, вони не могли брати участь у виборах, а також отримували меншу ніж чоловіки зарплату попри те, що в індустріально розвинених країнах часто були змушені виконувати фізично тяжку роботу.

28 лютого 1908 року нью-йоркська Соціал-демократична жіноча організація влаштувала мітинг із закликами скоротити робочий день та забезпечити жінкам рівні з чоловіками умови оплати праці. Тоді у демонстрації взяли участь понад 15 тисяч жінок, які також вимагали надати їм виборче право. У пам’ять про ці події наступного року Соціалістична партія Америки оголосила останню неділю зими Національним жіночим днем, який тоді припав так само на 28 лютого.

Немає коментарів:

Дописати коментар